Saturday, October 27, 2012

Sesi suaikenai adik abang : )


Bila I dapat tau jer yg I pregnant 2nd baby.. terus jer I googling pasal nk mengambil hati elder child in family to accept new coming baby. Maklum laa.. my lil' prince dah almost 5years old this year.. lama sgt kot bermaharajalela dlm family kecil kami.. tetiba ada org baru muncul.. risau laa I mcmana my son punya reaction nanti.. Jgn memberontak yg bukan2 sudah laa sayang oii... huhuhu

Start from 1st trimester lagi.. I kena guna cara yg lembut bgtau dekat my son that he's going to be a brother soon.. Teringat lagi the very 1st time I bgtau dekat Darwisy.. dia terus ckap.. 'Umi ckap apa nih..? Umi ckp apa nih..?" soalan yg sama diulang dgn memek muka yg x pueh ati.. seolah2 mcm I ckp merepek dgn dia.. adeii laa..

Luckily my younger sister dah pun beranak awai tahun lepas, so Darwisy dah mula terbiasa dgn kehadiran new baby (his cousin) in our family. Mula2 jumpa, dekat pun xnak.. tp dah makin kerap jumpa.. bb pun makin besar.. lama2, they can get along together.. bole main sama2 dah.. since his cousin is a gal.. Darwisy ckp.. dia nk adik bb dlm perut Umi gal mcm adik Diya jugak.. memandangkan awal lg dat time.. jantina pun blom tau.. Umi can only pray and wish the same also.. InsyaAllah..

Sepanjang pregnancy.. kerap jugak laa I mintak my son berbual sepatah dua dgn bb dlm tummy Umi.. ada time bila I rasa terkejut or sengal sbb bb bergerak.. terus jer Darwisy ckp..'adik bb dok diam2 naa.. jgn bagi Umi sakit'.. hehehe.. concern oOoo my son ni pasal Umi dia.. dat time mmg dah nmpak talent Darwisy makin bersedia nk menjadi seorang abang..

Bila dah masuk 3rd trimester.. debaran nk tgk reaction abg berjumpa si adik for the 1st time pulak.. ok ke dia nanti.. So I keep reminding myself and hubby.. bila bb baru dah keluar.. jgn terlampau excited smpai terlupa my son.. kalo bole prioritize him 1st pun xper.. sbb bb baru nanti blom lagi paham apa2 and x tau pun nk tunjuk emotion kan.. so we both as parents kena laa berhati2 menjaga hati our son ni.. takut nanti dia rasa terpinggir or terabai.. terus dia buat hal yg bukan2.. lagi laa penat nk melayan nanti.

Dlm keadaan sarat.. sempat jugak I bershopping present for both my children ni.. tp shopping online jer laa.. main tekan button jer.. bukan penat apa pun.. hehehe.. present ni actually.. kononnya sbg tanda perkenalan abg & adik nanti laa.. saja jaa I nk buat my son happy and excited.. I suh my son pilihkan wrapping paper.. then dia sendiri yg balutkan that present (dgn bantuan Umi la kan).. Present tu disimpan dan bakal diberi pada adik bila sampai masanya nanti..

Alhamdulillah doa kami dimakbulkan.. bb baru yg lahir adalah bb gal spt yg diharapkan.. Memandangkan I berkampung di Pantai Hospital 3 hari 2 malam.. my bb plak dijaga dlm bb room berasingan dari my ward.. my son x berkesempatan laa nk berjumpa dgn his sister secara dekat.. tgk kat luar cermin jer.. balik rumah.. terus jer Darwisy cbok2 tanya bila nk bg present dekat adik bb.. mmg dia sgt excited.. hehe.. disebabkan Umi masih lagi x brapa ok.. bb pun still kecik lagi.. so kitorang posponed laa for a week time.

Sampai laa hari yg dinanti.. jom kita layan picas.. tgk mcmana excited nya si abang dgn si adik..


Darwiys : Adik bb.. abang ada surprise utk adik..
 
Darwisy : Surprise..!! Present ni abg yg balut tau.. tp Umi yg beli..
 
Darwisy : Adik dok diam2 naa.. abg nk bukak present utk adik..
 
Darwisy : Tadaaa... adik suka x..?
Muka adik tu nmpak cam hepi jer kan..
 
Skrg ni adik tgh buat muka kelat bila sea horse dah mula glowing and mainkan bunyi2an
 
Adakah adik terlampau suka & hepi sampai buat aksi gangnam style.. hahaha
 
Eh.. Eh.. bukan adik sorang jer yg dpt surprise.. rupanya abg pun dpt surprise jugak dari adik..
 
 
Darwisy : Tenkiu adik bb.. sbb bagi present dkt abg..
 
Darwisy : Abg nk bukak skrg laa present nih.. naper x balut adik..?
Adik : x sempat laa abg.. dok kalut nk kluar dari perut Umi..
hahaha..  
 
Darwisy : yeay.. abg dapat Doctor medical kit.. naper x dpt lori ker.. kapal terbang ker..?
Adik : kena tanya Umi laa.. sbb Umi yg beli.. adik ikut jer..
Umi : Sebab Umi nk anak Umi jadi Doktor.. tp dia nk jadi Pilot or pengusaha bidang pengangkutan terbesar.. saja jer Umi bagi hint suh tukar ambition.. hahaha
 

0 comment:

Belongs to..

A twenty something lady, who drives 45minutes to works everyday.. Proud to be wife to incredibly loving and supportive husband (Mr.Amin) and blessed with a lovely charming lil' prince (Darwisy).

  © Blogger Template by Emporium Digital 2008

Back to TOP