Tuesday, July 27, 2010

Ada Aku Kesah..!!

Pernah x kadang2 kita rasa confuse atau teragak-agak nk buat sesuatu.. maybe apa yg kita buat menyakitkan hati/mata org lain, menjadi bahan gossip, bahan dengki manusia durjana, atau sebenarnya kita takut pada pandangan org lain. Walaupun hakikatnya apa yg kita bakal/sedang buat adalah tentang diri KITA sendiri dan tidak ada kena mengena pun dgn org lain. Contohnya cara pemakaian, hobi/interest, nak beli rumah/keta baru/handbag, keluar melancong dan byk lagi laa.. Kenapa pandangan org lain perlu memberi influence terhadap diri/hidup kita..??

Prinsip I senang jer.. Ada Aku Kesah..?? Apa yg I buat, I pakai, I beli, semuanya datang dari decision dan duit poket sendiri.. x pernah pun menumpang kesenangan org lain. So the responsibility is totally on ME. Just be Honest, and not trying to be other people.. Just Be Myself.. Buat ikut kemampuan, utk kepuasan diri sendiri jugak, bukannya utk menunjuk-nunjuk. Bila ramai yg suka, pasti ada yg membenci.. Tapi biasalaa setiap pandangan org adalah berbeza dan bukannya satu benda yg bole dihalang. This is a free world, so semua org bebas utk berpikir dan memberi pandangan yg tersendiri. Tapi biarlaa secara berhemah.. jgn laa jadi sang pendengki.. x guna pun.. bukan dpt faedah, menambah dosa ada laa..

Buat mereka2 yg suka benar memberi pandangan.. pandang laa diri sendiri dahulu di dalam cermin sebelum menuding jari kpd org lain. Manusia ni punya berbagai ragam, citarasa, dan kemampuan.. so belajar laa hormat menghormati.. Jika terasa diri kita lebih hebat dan lebih baik dari org lain, ingatlah ada lagi yg lebih berkuasa. Jadi laa inspirasi bukan org yg dibenci. Kalo ada pun terpalit rasa iri hati.. jadikan ia satu motivasi utk kita menjadi org yg lebih baik.. bukan dgn cara mengumpat sbb tdk dpt menerima kelebihan org lain.. Common.. Grew Up..!!

Kecantikan dan kekayaan bukan satu kesalahan.. tapi anugerah dari Allah dan hasil usaha di dunia.. cukup2 laa mempersoalkan kelebihan org lain.. cuba muhasabah diri dulu.. belajar bersyukur dgn apa yg diri sendiri ada.. kalo terlebih mempersoalkan byk perkara.. xpernah terpikir kaa kita cuba mempersoalkan anugerah dan takdir Allah.. layak ka kita..?? Renung-renungkan.. : )

**Manusia bole mengubah nasib dan takdirnya dgn usaha dan doa..

3 comment:

hijriah-hidayad-hiwayat July 28, 2010 at 10:04 AM  

hai makcik...x abes lagi makan tebuan?

Marie August 6, 2010 at 9:49 AM  

mai mana tebuan ni? ish ishh..

"Sesungguhnya Allah tidak mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri."

NuLi FotoBloG August 25, 2010 at 7:17 PM  

lama tak update blog nih

Belongs to..

A twenty something lady, who drives 45minutes to works everyday.. Proud to be wife to incredibly loving and supportive husband (Mr.Amin) and blessed with a lovely charming lil' prince (Darwisy).

  © Blogger Template by Emporium Digital 2008

Back to TOP