Monday, May 4, 2009

Serai

Lama dah aku x mengupdatekan blog ni rasanya. Bukan aper.. kalo kat rumah ada saja aktiviti yg perlu dibereskan dulu...

Sabtu dan Ahad adalah hari yg bzzzz... since last week kami 1 family mengerjakan ladang serai kat belakang rumah tu. Serai2 yg kami tanam bermula Oct'08 dah pun matang dah amat sesuai utk diproses. Tapi kerja2 mencangkul dan memotong serai ni bukan la satu kerja yg mudah.. amatlaa letih dan agak sukar buat kami2 yg xpandai dgn kerja2 berkebun ni.

Serai2 ni bukan seperti serai2 yg digunakan dalam masakan yer. Serai yg kami tanam ni bakal diproses dan digunakan di dalam bidang perubatan. Dan dipercayai, minyak yg diekstrat dari serai ni dapat merawat penyakit kanser. Tapi sejauh mana keberkesanannya I pun belum tahu lagi..

Serai2 ni sebenarnya kepunyaan my hubby's brother in law..kami yg lain ni sekadar memberi sokongan jer. So according to him, serai yg kami tanam dlam kawasan tanah lebih kurang 2 relung di belakang rumah belum tentu boleh menghasilkan minyak yg diperlukan. Hanya minyak yg terbaik yg akan diambil dan harganya dalam anggaran RM45K sebotol..mahal giler kan. Maybe sebab tu laa mereka perlu mengasingkan serai2 yg dihantar dah hanya yg terbaik diambil utk diproses serta diekstrak menjadi minyak.

Nasib baik kami dibantu oleh pakwa, makwa, makcik n pakcik sekeluarga dan of course kami sekeluarga yg ada di rumah ni. I sgt respect my hubby's uncle, pak wa yg sekarang ni dah berusia dlam 70an tapi masih lagi kuat berkebun. Yang I tahu.. mmg since young lagi dah menjadi rutin pakwa bekerja di kebun. So no wonder la pakwa masih lagi kuat and in fact paling kuat bekerja mencangkul dan memotong serai kami tu. Betul laa agaknyaa.. kata org.. org tua2 dulu lebih kuat dari org2 muda skrg sbb mereka byk mengerjakan kerja2 kampung. Macam kita yg muda ni asyik kerja ofis jer.. bila laa nk buat kerja2 berat kan.

2 comment:

masdylla May 4, 2009 at 1:35 PM  

gambaq pokok serai xdak ka kekeke..

hijriah-hidayad-hiwayat May 4, 2009 at 5:43 PM  

tu la...aku igt ada gambaq hang berkebun dengan pokok2 serai...

:P

Belongs to..

A twenty something lady, who drives 45minutes to works everyday.. Proud to be wife to incredibly loving and supportive husband (Mr.Amin) and blessed with a lovely charming lil' prince (Darwisy).

  © Blogger Template by Emporium Digital 2008

Back to TOP