Saturday, September 18, 2010

Lil' Darwisy 1st Experience naik Bot

Kami kan suka jalan2/bersiar2/ronda2 bila di Lumut.. nk jadi citer.. my hubby pulang dari kerja on Friday afternoon tiba2 suggest kami naik Bot ke Pulau Pangkor.. mcm menarik jer idea tu.. hehehehe.. mmg dah bertahun I x melawat Pangkor ni.. tho datang dah berkali-kali di Lumut, tp Pangkor belum jejak lagi.
Plan asal just nk bawak Darwisy merasa experience naik Bot.. slalu sgt tgk dari jauh jer.. ada time gak Darwisy mintak nk naik bot.. kalo feri Penang (dah biasa naik) tu kurang perasaan ckit sbb terlampau besar, mmg dah niat nk bawak gak dia naik bot ke mana2 pulau. So kami naik laa Bot lebih kurang jam 6.20ptg. Terus kami ke tingkat atas Bot and lepak kt ctu sepanjang perjalanan. Baru laa bole menikmati permandangan dgn lebih jelas.
Maybe rasa x selesa sbb agak ramai yg melepak di tingkat atas.

Darwisy at 1st rasa x brapa selesa.. muka pun x brapa happy.. maybe still rasa pelik kot duduk atas air.. hehe.. Bila bot dah mula bergerak.. baru dia excited sbb bole tgk byk benda. Sana cni ada kapal berhenti.. ada jugak berselisih dgn bot2 lain. Sesekali Darwisy akan sungut rasa sejuk sbb terkena angin yg kuat so dia peluk Abi kuat2. Kesian laa pulak.. hehehe

Dah mula excited bila tgk byk kapal2 bersidai di tgh laut


Bila dah sampai ke jeti.. kalo ikutkan bole jer kami naik bot yg sama balik ke Lumut.. tp saja laa I ajak my hubby pusing2 jab di bahagian hadapan jeti nk tgk perubahan apa yg ada skrg ni. Kat ctu lak ada sorang budak chinese dok promote baik punya sewa kereta/moto dekat kami.. Mula2 tu mmg I refuse gak laa.. sbb just nk pusing2 kejab jer.. rasa membazir jer kalo nk sewa pun.

Tp lepas kami dpat bargain sewa motor at RM1o jer utk sejam.. then kitorang pun agree laa nk pusing seround Pangkor. Mmg plan utk sejam jer laa.. sbb dah petang sgt kan. So dpat laa kami motor Kriss yg x brapa power, naik bukit pun terhegeh-hegeh (ke aku yg berat ni)kekeke and sepasang helmet kura yg buruk.. huduh laaa.. mmg kelakar betuii.. hahaha

Bermula laa perjalanan kami merentasi teluk dan pandai serta bukit bakau yg indah2 belaka di Pulau Pangkor ni. Bole laa nk kata pantai di Pulau Pangkor ni masih terjaga and sesuai utk bawak family datang bercuti dan bermandi manda. Semakin byk jugak hotel/chalet2 aneka rupa dan harga yg terbina di cni.. So bole laa check budget and review hotel/chalet di internet yer kalo nk datang.. : )
Destinasi kami just dari jeti ke Teluk Bogak sampai ke Teluk Nipah saja.. sbb xnak merayau time maghrib2.. so sempat laa nk snap 2-3 picas di salah satu hentian sambil tgk sunset.. mmg cantek sangat.. Subhanallah..

Ada 2 org mamat Indon yg tolong took dis picas, ingatkan diorang tu budak2 U sbb nmpk educated tp rupanya diorang dtg bekerja di M'sia ni.

Memandangkan kami naik ber3 satu motor, so si kecik Darwisy kena laa jadi penumpang paling depan. Bila dah dpt seat VIP kat depan tu.. kena laa tahan dgn hembusan bayu pantai yg sronok melanyak tubuh kami kan.. hehehe.. Bila terpegang tangan Darwisy mmg terasa kesejukan yg amat dekat tubuh budak kecik ni.. kesian sgt.. tp dia x sungut langsung sbb excited meronda kan..


Part yg x bole lupa bila my hubby tanya Darwisy.. "Awisy ok ker..??" Darwisy replied "OK Abi" tp lepas 2-3 second my hubby rasa ada org yg dah tersenget dah... rupa2nya Darwisy tertdo.. hahaha... kiut sangat..!! sampai x sedar lak tu.. iskk iskk.. Umi laa kena pegang dari belakang sbb dah dah ngantuk tahap gaban tu.. hihihii.. maybe kena angin sejuk sama.. tu yg beria-ia budak kecik ni tdo.


Sampai laa kitorang tiba semula di jeti tempat sewa kereta/motor ni, Darwisy still lagi x bangun.. sempat laa I snap gambar si cutie ni.. kekekekee.. Bila my hubby dukung nk turun dari motor terus Darwisy terjaga and ckp mcm ni "Dah sampai Abi..?? yeay yeayyy" kitorang terus gelakkan dia.. hahahahaa.. lawak jer.. dah hentam tdo seround pehtu bangun terus yeay yeay..!!

Sampai tersenget budak ni tdo.. tp mmg x sedar langsung laa lepas terlelap tu.. kiut jer..



Nasib baik di jeti mmg dah ada bot yg menunggu.. so kami x buang masa sangat laa. Kali ni kitorang lepak jer kat bahagian dalam duduk kat seat penumpang. Baru laa Darwisy mintak nenen.. baru teringat kot.. hehehe.. lega nya bila dapat minum nenen sebotoi.. mcm di charge battery jer..


On de way balik.. I tanya dekat Darwisy.. "Best x arini?" he replied.. "Best Umi.. tenkiu Abi" nmpak sincere sgt dari muka Darwisy betapa enjoy nya dia.. sronok sgt bila tgk anak kita happy.. kita pun happy kan.. hilang segala masalah dan susah ati..


InsyaAllah next trip kita naik kapal terbang lak.. dah x lambat dah : ) Later Umi tulis entry 'Darwisy 1st Experience naik Kapal terbang' lak ok.. hehehe


** Kalo ada yg menyampah tgk kebahgiaan Family org lain.. sila laaa blahh dari cni.. Daripada anda sakit ati mcm anjing gila kena sawan.. cuba laaa cari jalan, bahagiakan family sendiri..!!

1 comment:

kucinbelemoih October 15, 2010 at 2:03 AM  

hehe..comey comey..ckp oke tp dia dah laloq time tu. kena angin best punya, tu yg lena tu. hehe..

Belongs to..

A twenty something lady, who drives 45minutes to works everyday.. Proud to be wife to incredibly loving and supportive husband (Mr.Amin) and blessed with a lovely charming lil' prince (Darwisy).

  © Blogger Template by Emporium Digital 2008

Back to TOP