Thursday, January 27, 2011

RAM's.. 'Hatiku di Harajuku'

Bila sebut jer nama Ramli Awang Murshid ni, pasti semua peminat setia novel akan tersenyum lebar sambil mengingati beberapa judul/naskah yg terlaris di pasaran. Tp bg I yg terlalu jauh ketinggalan ni.. mmg ampeh laa.. baru jer nk merangkak mengenal penulisan. Nasib baik laa my BFF kaki novel ni byk memberi sugestion itu ini.. diorang semua mmg dah ada RAM's novels in collections. Tp x per.. I senang jer.. biar lewat dari x der langsung kesempatan.. am I rite..? hehe

Lepas berdiri selama 1/2 jam bersama beberapa siri RAM's collection di tangan.. I still fening nk decide which 1 to buy or read 1st. You know laa bila dah terlampau byk choices and ciwi dgn benda baru ni.. kena laa mula dgn something yg interesting kan.. to keep de momentum. hmmm... lepas dgr my BFF punya advise.. then I jadi laa beli 'Hatiku di Harajuku' ni.

Baca judul pun dah terasa kepelikan ckit.. ada kaitan dgn Jepang ka..?? Memandangkan I pernah bekerja di kilang Jepang selama 4tahun lamanya.. pengalaman lalu tidak laa begitu mengujakan diri I bila berkaitan dgn diorang ni.. haihhh.. But, as wise man says 'Don't judge a book by its cover'.. I teruskan explorasi diri mengadap novel di bawah ni dgn rasa biasa2 saja..

pic credit to readercircle.com yer : )


Permulaan kisah dunia yakuza yg penuh dgn keganasan bukan laa sesuatu yg menarik minat I.. tp part yg terus menerus menerombosi kejakunan ku, bila wujudnya cinta antara watak utama Ryu Watanabe, si yakuza gaijin & Noriko, anak kepada ketua Yakuza Amikie. Seriyesly I terasa jakun sekejab, how de complexity of dunia jenayah yg ganas bole di blend dgn cantik kisah percintaan dua hati.

Kewujudan Sabrina, Iskandar & Risyam pulak mcm watak sampingan yg pd mulanya kita rasa x der kaitannya dgn dunia yakuza tp bakal dipertemukan di satu titik, sebaliknya pula yg berlaku. haihhh... agak suspenda sungguh.. kadang2 I terasa mcm nk hempuk ja buku bila terasa emosi marah.. bila sedih membuai tu rasa mcm nk baling jaa novel, merajuk konon2nya xnak sambung baca dah.. ni mmg EMO sorang pembaca yg agak terover feeling/over excited.. hehehe

Jalan cerita x meleret tp asyik buat usus perutku turun naik jaa.. penuh dgn aksi, bila baca penuh penghayatan terbayang aku lak yg berlari-lari, melompat sambil pegang pedang.. adeii punah sungguh.. haihh.. Watak yg wujud kejab hitam kejab kelabu.. kejab kelabu asap.. mcm2 kaler laa.. semua xleh dipercayai sgt.. tho geng Jepang ni sgt loyal in every aspect, tp dlm novel ni, kuasa jadi rebutan..

Klimaks bila tragedi di bumi M'sia bermula.. mati2 I ingat split personality.. sgt x disangka watak yg dah mati hidup semula lepas tu buat huru hara.. Bila dendam dah menguasai diri, manusia yg lemah lembut pun bole bertugar jadi ganas mcm Gorila.. iskk iskkk...

Anyway, a little twist in the ending sgt laa mencuit rasa.. I akceli impikan satu kesinambungan rasa berlangsung dari cinta yg baru bermula.. tp lain pulak yg jadi..

Layan cikit Sinopsis:

"Biar betapa jauh... hatiku sentiasa di sisimu"

Ryu-Watanabe berasa tidak dirahmati, lahir di penjara dan membesar di rumah kebajikan. Dia seorang yakuza yan gdigeruni. malah , seorang samurai yang mahir bermain pedang.Jenayah adalah gelanggan permainannya dan penamat pada permainan itu adalah maut.

Sabrina tertarik mendengar kisah cinta yakuza ~ Ryu - Watanabe dan Noriko. Ia bagaikan sebuah mitos yang tidak pernah terbongkar. terpengaruh dengan kisah itu, Sabrina bersetuju menerima pelawaan Murni untuk melancong ke Tokyo. Di Harajuku , mereka mencari Ryu-Watanabe.

Dan bagaikan kebetulan... saat inilah Ryu-Watanabe muncul. benih cinta tumbuh subur walaupun ia bukan pandang pertama. Noriko cemburu dan berdendam. Akhirnya cinta tiga segi itu menjadi percintaan berdarah. Tou Aii atau pedang cinta menjadi saksi pertumpahan darah itu berlaku. Cinta tidak selallunya indah. Ia kadangkala berkalang noda.

Hatiku di Harajuku adalah debaran mengasyikkan sentuhan Ramlee Awang Murshid. Diwarnai cerita cinta yang menggugah hati. Pertarungan yang mencemaskan, saspens , konflik jenayah serta sebuah kisah keluarga menyayat hati.


4.0 star from me for this 'Hatiku di Harajuku'. Tho x pueh ati sgt pasal ending, tp I tetap pueh membaca novel ni.. thumbs up to RAM..

1 comment:

ibuRayy4n January 27, 2011 at 6:46 PM  

suppose say double thumbs up.
hahahaha....

nk buat cemana...aku mmg fanatik RAM.
^_^

Belongs to..

A twenty something lady, who drives 45minutes to works everyday.. Proud to be wife to incredibly loving and supportive husband (Mr.Amin) and blessed with a lovely charming lil' prince (Darwisy).

  © Blogger Template by Emporium Digital 2008

Back to TOP