Sunday, August 2, 2009

Sewing Class

My 1st sewing class started Today.. yeayy..! Akhirnya dapat gak I belajar basic menjahit tho I x berapa gemar sgt aktiviti ni. Memandangkan I seorang perempuan, isteri dah telah pun mendapat title Umi.. agak penting ilmu menjahit ni walaupun sekadar tahu yg basic2 jer. Lagipun upah nak menjahit skrg ni kan dah semakin mahal.. apalaa salahnya I upgrade ckit my skill n knowledge supaya in future I can try to reduce my cost/budget kan kan.. ngeh ngeh.

Frankly speaking.. my knowledge in sewing is just 0.5.. alaaa sekadar apa yg dah belajar masa di sekolah dolu2 utk subject kemahiran hidup. Tu pun rasanya terpaksa jer waktu kena buat kerja khusus. My fren pun ada tanya.. betul ke ni nak join, memandangkan my hubby only can spend time with us on weekend kan.. I kena sacrifies ckit laa.. sementara ada opportunity kan. By the way, I interested nak joint sbb ada geng yg sekepala in our group.. yeay!!

FYI, we all actually belajar dgn cikgu KEMAS di Kilang Lama (Kulim).. yuran pendaftaran dan bulanannya rendah.. cikgu pun best gak, x jemu nak layan soalan yg bukan2 dari kami.. hehe. Kalo cikgu betul2 ajar ter over speed ckit.. kami ada cikgu tipu2 yg boleh tunjuk for the 2nd time. Cikgu tipu2 ni merujuk pada member kami2 yg pickup laju ckit yer.. hehe. Jumlah anak murid pada harini adalah 10 org yer.. dah cukup utk buat cikgu kami pening.. ngeh ngeh. Terdiri daripada Me, Aida, Kak Nonnie, Abg Ray (husband kNonnie), Kak Nur, Adnin, Melati (wife Suhaimi), Kak Norsita and pasangan adik beradik kembar yg I lupa tanya namanya.. iskk iskk

Aida dgn Adnin tgh kusyuk melukis ukuran badan pada kertas minyak.. jahit leher belum abis lagi tu cik kak oii.. hehe
Kak Nonnie yg excited dpt jahit guna machine.. mana aci I jahit guna tangan jer.. sbb x reti lagi pakai machine.. huhu
Yg sebelah kiri tu laa cikgu kami, tgh tunjuk teknik jahitan utk kNonnie dan Abg Ray.. oh yer.. husband kNonnie ni the only gentleman yg joint kelas kitorang tau.. jgn x tau.. dia lagi terror dari kami2.. hehe
yeaa.. inilaa tuan punya blog yg beria-ia cuba menjahit mata lalat.. rasanya mata lalat ni sepet mcm I gak kot.. hoho.. nanti balik I nk try serlom leher anak I tapi mcm kecik jaa.. mcm mana ni..?? xpaa.. raya thn depan Umi buat baju sepasang naa.. sabar2
Pelajaran utk hari ini adalah.. membuat ukuran leher, ukuran badan dan jugak menjahit leher dgn jahitan mata lalat. Rasa2 mcm dah ok kot 1st chapter ni.. tapi bab buat ukuran badan x sempat nak practice.. minggu depan laa I cari mangsa nk buat model. hehe
**ada lagi teman seperjuangan yg I x sempat nk tangkap pic.. next class I tangkap lain.. boleh ciwi kat G.. hehehe (G x dibenarkan joint sbb dia dah terror dari kami..!)

4 comment:

kucinbelemoih August 3, 2009 at 9:29 AM  

bestnya menjahit.pasni leh la i tempah baju kat u.kwn2 punya pasai, kira cincai la noo kos jahit tu nanti.hehehe..

hijriah-hidayad-hiwayat August 3, 2009 at 6:13 PM  

terer tera mana sgt la aku ni? cekelat angin ja.

D@puR D@n OvEn August 5, 2009 at 1:28 AM  

Wati pun g gak kelas jahit??? Bab jahit menjahit ni Jeri langsung tak minat. Study hard ye. Nnti lehla tempah baju utk raya thn depan....

marie August 6, 2009 at 11:03 AM  

Wahhh jelesnya!! Anyways, best of luck yer!!

Belongs to..

A twenty something lady, who drives 45minutes to works everyday.. Proud to be wife to incredibly loving and supportive husband (Mr.Amin) and blessed with a lovely charming lil' prince (Darwisy).

  © Blogger Template by Emporium Digital 2008

Back to TOP